Un cos de fum de buna calitate are nevoie si de servicii de montaj cos de fum de calitate. Instalarea cosului de fum se va face tinand cont de proiectul de executie si respectand normativele tehnice existente sau instructiunile de montaj ale produsului. Dupa ce ai ales cel mai bun cos de fum pentru tine, tot ce trebuie sa faci este sa lucrezi cu o echipa de profesionisti, asa cum suntem noi, pentru montarea corespunzatoare a cosului de fum. Un cos bine montat este mult mai sigur si nu implica riscuri. Cosurile de fum montate gresit, pot implica accidente grave si incendii, motiv pentru care iti recomandam sa colaborezi doar cu specialisti in acest sens.
Montaj cos de fum – cum se monteaza corect cosul de fum
Montajul se poate face atat pe exteriorul constructiei cat si pe interior. Se defineste o cota de intrare a cosului dinspre agregat, cota ramurii centrale a racordului T dinspre agregatul de incalzire. Pornind de la aceasta cota se va determina baza de sprijin a cosului de fum. Exista doua variante de baza – cu sprijin pe consola si cu sprijin pe fundatie, pe care doar un specialist o poate alege corect.
Elementele cosului de fum se aseaza in ordine, de la baza catre partea superioara si se respecta sensul directiei fumului de pe eticheta produsului. Asta inseamna ca partea mama va fi mereu sus si partea tata va fi mereu orientata in jos astfel incat sa se asigure curgerea condensului prin tubul interior spre capacul special pentru condensatie.
Elementele trebuie sa fie imbinate si rigidizate unele cu celelalte cu ajutorul colierelor de tipul N atasate la fiecare element in parte. Se pot monta coliere de fixare pe zid sau pe suporti intermediari tinand cont de inaltimea cosului de fum si de diametru.
Se va tine cont si de inaltimea maxima neancorata. O structura tipica a unui cos de fum este formata din:
- Suport de baza;
- Colector de condens;
- Gura de vizitare;
- Racord T de legatura cu agregatul de incalzire;
- Elemente liniare pana la inaltimea stabilita;
- Elemente de sustinere si de descarcare a sarcinii;
- Elemente de ocolire;
- Capac terminal.
Pornind de la racordul T al cosului de fum, la centrala termica, in functie de solutia aleasa exista 3 tipuri de legaturi:
- Elementele pentru perete duble;
- Elemente pentru perete simple;
- Racorduri flexibile din inox cu elemente speciale de imbinare la capete.
Pentru ca un cos sa fie corect montat este necesar ca acesta sa fie instalat de persoane cu experienta care stiu exact ce trebuie sa faca.