Pe piata exista mai multe tipuri de cosuri de fum din care va recomandam sa il alegeti pe cel potrivit. Cosurile de fum sunt diferite si au caracteristici diferite, care le fac potrivite pentru anumite aplicatii.

Cosuri de fum – tipuri de cosuri de fum

Cosurile de fum cu tub ceramic sau metalic, care au protectie din zidarie sau din beton usor sunt o varianta moderna a cosului de fum clasic si pot fi utilizate atat pe interiorul casei cat si pe exterior. Deoarece elementele de racord vin prefabricate, acestea permit si etansarea foarte buna, reducand pierderile de fum. Totodata aceste cosuri se curata foarte usor, pentru ca suprafata din interior este neteda si depunerile sunt mult mai mici.

Cosurile din module prefabricate de ceramica, beton sau metal sunt cele care se vor monta rapid, iar interiorul este foarte bine finisat. Datorita acestei caracteristici, in interior nu se acumuleaza funingine. Cosurile pot sa fie montate atat la interior cat si la exterior. Pot fi montate atat la interior cat si la exterior, iar pentru o buna stabilitate trebuie sa fie armate pe intreaga inaltime si sa fie legate de elementele structurale apropiate. Modulele metalice trebuie sa fie imbinate cu nut si feder si se ancoreaza cu platbanda de fatada.

Se recomanda montarea cosului dupa ce au fost fixate elementele structurale ale sarpantei pentru ca dupa montarea invelitorii sa nu se mai intervina deloc. Ulterior se monteaza izolatia din vata bazaltica. Se executa captusirea tubului interior cu caramida. Pentru a construi zidaria este nevoie de mortar cu care sa fie lipite cat mai bine caramizile intre ele. Inainte de aplicarea mortarului este necesar sa fie umezite caramizile. Pe masura ce cosul este construit se foloseste un boloboc pentru a determina daca zidurile exterioare sunt verticale. In plus, se va tine cont ca rosturile verticale, ale randurilor suprapuse din caramizi sa nu fie puse unele peste celelalte, deoarece peretele se va desprinde extrem de usor.

Acestia sunt pasii pentru cosurile clasice, construite manual, insa exista si variante mult mai simple asa cum sunt cosurile de inox. In cazul acestor cosuri, tot ce trebuie sa faci este sa le comanzi la lungimea potrivita si o echipa se va prezenta pentru a le monta. Montajul este mult mai rapid si mai usor de realizat, iar durabilitatea cosului este mult mai mare. Aceste doua avantaje vin insotite si de faptul ca toate cosurile realizate din module metalice sunt mult mai usor de curatat si de intretinut.

Cosuri de fum – standarde si reguli de constructie

Standardul european BS EN 1443: 2003 Cosuri de fum – Cerinte generale, clasifica cosurile de fum si in trei denumiri de baza:

  • Cosuri de fum personalizate – Construite la fata locului folosind captuseli fabricate.
  • Cosuri de sistem – sisteme prefabricate de cosuri de fum, fabricat intr-o fabrica si asamblate la fata locului. Beneficiile cheie ale sistemelor de cosuri de fum consta in productia lor in afara amplasamentului si izolarea preformata.
  • Conectoare pentru cosurile de fum – Teava special conceputa pentru conectarea unui aparat la canalul de fum sau cosul de fum.

Cosurile de fum sunt de asemenea, disponibile in mai multe materiale diferite – otel inoxidabil, beton, piatra ponce, argila sau ceramica si plastic. Betonul, piatra ponce si lut sau ceramica sunt denumite in mod colectiv cosuri de fum din zidarie. Cosurile de plastic pot fi utilizate numai in conditii de condensare la temperatura scazuta.

Trebuie acordata atentie verificarii desemnarii sistemelor de cosuri de fum din otel inoxidabil si a captuselilor flexibile, deoarece un numar limitat este conceput special pentru a fi utilizat cu aparatele pe gaz. Acestea nu trebuie utilizate cu aparate cu lemne sau cu combustibil multiplu. Sistemele si captuselile de cos de argila si piatra ponce sunt potrivite pentru lemn, combustibil multiplu, petrol si gaz. Cosurile de fum din beton, asa cum sugereaza si numele, trebuie utilizate numai cu focuri cu efect de gaz si nu trebuie utilizate cu focuri pe lemne sau cu combustibil solid.

Sunt disponibile, de asemenea, sisteme de cos de piatra ponce si ceramica produse in fabrica. Desi pot fi modernizate, sistemele de cos de piatra ponce si ceramica tind sa fie utilizate in case noi, deoarece necesita o fundatie, iar metoda lor de constructie este cea mai potrivita pentru abilitatile unui zidar.

Captuselile flexibile din otel inoxidabil sunt certificate BS EN1856-2. Captuselile flexibile sunt utilizate pentru reabilitarea unui cos de fum existent.

Exista doua tipuri de captuseli flexibile:

– Captuseli simple pentru a fi utilizate cu aparate cu gaz;

– Captuseli duble fabricate din benzi suprapuse din otel inoxidabil de inalta calitate, pentru a oferi o conducta etansa etansa. Aceste captuseli trebuie utilizate cu aparate de incalzire pe lemn si multi-combustibil. Captuselile unice nu trebuie utilizate niciodata pentru aplicatii pe lemn sau multi-combustibil.