Cosuri de fum

Pe piata exista mai multe tipuri de cosuri de fum din care va recomandam sa il alegeti pe cel potrivit. Cosurile de fum sunt diferite si au caracteristici diferite, care le fac potrivite pentru anumite aplicatii.

Cosuri de fum – tipuri de cosuri de fum

Cosurile de fum cu tub ceramic sau metalic, care au protectie din zidarie sau din beton usor sunt o varianta moderna a cosului de fum clasic si pot fi utilizate atat pe interiorul casei cat si pe exterior. Deoarece elementele de racord vin prefabricate, acestea permit si etansarea foarte buna, reducand pierderile de fum. Totodata aceste cosuri se curata foarte usor, pentru ca suprafata din interior este neteda si depunerile sunt mult mai mici.

Cosurile din module prefabricate de ceramica, beton sau metal sunt cele care se vor monta rapid, iar interiorul este foarte bine finisat. Datorita acestei caracteristici, in interior nu se acumuleaza funingine. Cosurile pot sa fie montate atat la interior cat si la exterior. Pot fi montate atat la interior cat si la exterior, iar pentru o buna stabilitate trebuie sa fie armate pe intreaga inaltime si sa fie legate de elementele structurale apropiate. Modulele metalice trebuie sa fie imbinate cu nut si feder si se ancoreaza cu platbanda de fatada.

Se recomanda montarea cosului dupa ce au fost fixate elementele structurale ale sarpantei pentru ca dupa montarea invelitorii sa nu se mai intervina deloc. Ulterior se monteaza izolatia din vata bazaltica. Se executa captusirea tubului interior cu caramida. Pentru a construi zidaria este nevoie de mortar cu care sa fie lipite cat mai bine caramizile intre ele. Inainte de aplicarea mortarului este necesar sa fie umezite caramizile. Pe masura ce cosul este construit se foloseste un boloboc pentru a determina daca zidurile exterioare sunt verticale. In plus, se va tine cont ca rosturile verticale, ale randurilor suprapuse din caramizi sa nu fie puse unele peste celelalte, deoarece peretele se va desprinde extrem de usor.

Acestia sunt pasii pentru cosurile clasice, construite manual, insa exista si variante mult mai simple asa cum sunt cosurile de inox. In cazul acestor cosuri, tot ce trebuie sa faci este sa le comanzi la lungimea potrivita si o echipa se va prezenta pentru a le monta. Montajul este mult mai rapid si mai usor de realizat, iar durabilitatea cosului este mult mai mare. Aceste doua avantaje vin insotite si de faptul ca toate cosurile realizate din module metalice sunt mult mai usor de curatat si de intretinut.