Cosul de fum este unul dintre cele mai importante detalii ale caselor care nu sunt racordate la sisteme de incalzire centralizate. Cele mai multe incendii nu sunt provocate de seminee sau de sobe ci de alegerea gresita a cosului de fum improvizate sau neconforme.

De ce este important sa ai cel mai bun cos de fum?

Cosurile de fum improvizate, care sunt infundate sau defecte pot sa iti puna viata in pericol. Din acest motiv este recomandat sa cumperi cel mai potrivit cos de fum in functie de sistemul de incalzire, dar si sa il cureti cel putin o data pe an sau atunci cand este necesar pentru a evita incendiile.

Fiind considerate solutii alternative moderne ale cosurilor de fum din caramida, dar si ale cosurilor ceramice, cosurile din inox profesionale reprezinta cea mai buna solutie in anumite cazuri. Cosurile de inox dublu pentru perete sunt una dintre cele mai noi variante de cosuri de fum profesionale si sunt instalatii complete pentru a evacua gazele de ardere in atmosfera in siguranta. Utilizand materiale de calitate sau vata minerala bazaltica pentru izolare, cosurile de fum din inox sunt una dintre variantele pentru a fi utilizate in siguranta si confort sporit.

Cosurile de fum din inox sunt formate din doua cosuri concentrice, iar intre ele exista izolatie din vata minerala bazaltica. Aceste cosuri au diametrul interior de 180 mm. Aceste cosuri de fum se livreaza in furnitura completa si cuprind toate elementele si accesoriile care sunt necesare pentru aceste modele.

Cosurile de fum realizate din inox sunt una dintre cele mai bune solutii pentru a evacua fumul, cel mai important avantaj al acestor solutii fiind greutatea redusa. Aceste cosuri sunt potrivite pentru locatiile in care montarea cosului cu greutate mare este o problema sau unde necesarul cosului de fum implica inaltimi mari, deoarece cosul de fum din inox este mai usor de ancorat.

Comparativ cu cosurile din caramida, acestea se monteaza mai repede si mai usor. Un avantaj este faptul ca spre deosebire de cosurile din caramida, montate odata cu construirea casei, cele de inox pot fi montate tinand cont de dorinte, prioritati si necesitati, conditii specifice si alti factori, oricand dupa ce a fost finalizata constructia si nu ocupa foarte mult spatiu, ceea ce le acorda statutul de cel mai bun cos de fum. In plus, aceste cosuri sunt si mai usor de intretinut, prin metode clasice. Un alt avantaj este reprezentat de dimensiunile sale reduse, cosul de fum ocupand un spatiu extrem de mic.

Cos de fum – tipuri des utilizate

Captuselile din lut / ceramica sunt fabricate dintr-un amestec special selectat de argila intr-o gama de dimensiuni variate, atat rotunde, cat si patrate, pentru a se potrivi cu gama de aparate pe lemn si combustibil solid si focuri deschise. BS EN 1457: 2012 partea 1 specifica cerintele tehnice pentru captuselile din lut / ceramica care trebuie utilizate in conditii uscate, fara condensare.

Garniturile de piatra ponce si beton sunt certificate BS EN 1857: 2010. Diferenta dintre produsele din beton si produse pentru cosul ponce consta in tipul de piatra ponce utilizat la fabricarea lor. Captuselile de piatra ponce Schiedel, de exemplu, sunt fabricate cu 100% agregat piatra ponce. Cimentul este utilizat pentru a lega agregatul, rezultand ca procentul de piatra ponce in produsul finit este  peste 90%. Piatra ponce este fabricata din roci vulcanice si importanta sa in constructia cosului provine din faptul ca este un izolator natural.

Pentru a forma un cos de fum, captuselile trebuie sa fie inconjurate cu caramida, beton sau piatra de cel putin 100 mm grosime, cu spatiul dintre ele umplut cu un amestec de beton izolator adecvat. Captuseala din argila, piatra ponce si beton poate fi utilizata pentru a reface un cos de fum existent. Captuselile din beton si piatra ponce nu trebuie utilizate in conditii de condensare.

Cosurile de fum din sistem din otel inoxidabil consta din doi pereti metalici concentrici din otel inoxidabil, cu izolatie care umple spatiul inelar dintre ei. Unele sisteme au o captuseala ceramica, care poate oferi o durata de viata mai lunga. Cosurile de fum prefabricate sunt usor de manevrat si sunt disponibile cu o gama larga de accesorii, cum ar fi coturile, terminalele si teurile, toate acestea imbinandu-se impreuna.

Sistemele din otel inoxidabil tind sa fie utilizate in cladirile existente care nu au cos si extinderi, deoarece nu necesita o fundatie dedicata si pot fi usor adaptate.

Sistemele de cos ponce sunt certificate BS EN1858: 2008. Sistemele de horn de piatra ponce cu perete dublu, cunoscute sub numele de modul dublu, sunt capabile sa exploateze proprietatile naturale de izolare ale pietrei ponce si nu necesita nicio alta izolatie. Sistemele ponce sunt usoare si vin cu o gama de accesorii concepute pentru a facilita utilizarea cu sobele. Sistemele de cos de piatra ponce nu trebuie utilizate cu aplicatii de condensare.

Sistemele de cosuri de ceramica sunt certificate BS EN13063-1: 2005. Sistemele si captuselile de cosuri din ceramica sunt potrivite pentru aplicatii pe lemn, multi combustibil, petrol si gaze si condensare. Captuseala interioara din ceramica este izolata cu vata de roca si continuta intr-un bloc de beton preformat.

Sisteme de blocare a gazelor arse

Blocurile de gaze arse au fost special concepute pentru a fi utilizate cu obiecte de incalzire pe gaz. Nu trebuie folosite in niciun caz pe un aparat pe lemne sau pe multi combustibil. Blocurile de beton au un canal dreptunghiular ingust integral. Sunt de aceeasi dimensiune modulara ca un bloc de constructie din zidarie si sunt de obicei proiectate astfel incat sa se lipeasca in caramizi adiacente sau in blocuri.