Cosul de fum este o parte foarte importanta a sobei sau a semineului. Inainte de a incepe sa planifici construirea cosului iti recomandam sa tii cont de mai multe aspecte esentiale pentru functionarea sa optima si pentru eficienta cosului.
Cos de fum tabla zincata – detalii importante
Exista mai multe reguli de baza pentru a planifica un cos de fum, dupa cum urmeaza:
- Inaltimea cosului de fum – cu cat este mai inalt cosul, cu atat tirajul este mai bun;
- Materialele utilizate – cele mai des utilizate materiale pentru a construi cosul de fum sunt samota, inoxul sau otelul inoxidabil care are perete dublu si care este izolat termic;
- Diametrul cosului de fum este de asemenea important – daca diametrul este prea mare caldura se pierde rapid. Un diametru prea mare genereaza un consum mai mare de combustibil. Daca este prea mic, va bloca sau va incetini evacuarea fumului. Dimensiunea focarului trebuie sa fie totodata egala cu sectiunea transversala.
- Ramificatiile cosului – fiecare cotitura a hornului va scadea capacitatea de aerisire. In general, pentru fiecare cotitura de 90 de grade trebuie sa fie scazut 1.5 m din inaltimea totala a cosului astfel incat aerisirea sa se realizeze corect. In acest sens sunt recomandate cel mult 3 cotituri.
- Forma cosului – este de preferat ca forma cosului sa fie rotunda, nu dreptunghiulara sau patrata pentru ca faciliteaza distribuirea cat mai uniforma a fumului pe toata suprafata hornului, dar si curatarea eficienta a acestuia.
- Locatia cosului – cosul poate fi folosit atat la interior cat si pe exterior. In ultimul caz, la curatarea cosului se evita murdarirea interiorului casei cu resturile de ardere. La centralele termice in condensare, cosurile de fum nu au izolare si se monteaza in interior.
- Izolarea termica – indiferent de materialul din care cosul este facut, din caramida sau din metal, cosul trebuie sa fie corect izolat pentru ca doar asa va permite caldurii sa se mentina in interior mai mult timp. totodata vei evita ca aerul sa se raceasca rapid in momentul procesului de evacuare si vei asigura un flux continuu pentru a elimina fumul care rezulta in timpul arderii.
Inainte de a alege un cos de fum recomandarea noastra este sa ne contactati pentru a stabili impreuna care este cea mai buna varianta. De asemenea, mentionam ca asiguram si montajul si intretinerea ulterioara a cosului astfel incat acesta sa fie durabil, rezistent si functional pentru cat mai mult timp.