Cosul de fum este unul dintre cele mai importante detalii ale caselor care nu sunt racordate la sistemele de incalzire centralizata. Aproximativ 90 de procente din case au nevoie de cosuri de fum pentru a evacua gazele generate prin arderea combustibililor indiferent de natura acestora. Fie ca este folosit gazul natural, fie ca sunt utilizati combustibili solizi, o soba sau un semineu va avea tot timpul nevoie de un cos de fum.

Cos de fum ieftin – cum se alege corect cosul de fum?

Cosul de fum este esential pentru siguranta casei iar buna lui realizare si intretinere sunt doua elemente vitale in acest sens. Din punct de vedere statistic, aproximativ 75% dintre incendiile care vor aparea in locuintele private au drept sursa un cos de fum. Atunci cand acesta se infunda sau nu este corect realizat, poate genera incendii.

Cosul de fum poate fi legat la o centrala termica, dar si la o soba pe gaz sau pe lemne. Fiecare tip de cos de fum are caracteristici diferite in functie de combustibilul utilizat. De asemenea, tot in functie de aceste detalii, sunt norme de intretinere si reguli diferite pe care fiecare persoana trebuie sa le respecte.

Cosul de fum trebuie sa fie impermeabil la gaze si izolate termic, cu un parcurs perfect drept, fara obstacole si cu o camera de recoltare a materialelor solide. De asemenea, cosul trebuie sa se ridice cu minim jumatate de metru deasupra acoperisului.

Cosul de fum trebuie de asemenea, sa aiba o capacitate in concordanta cu puterea pe care centrala o are. Un cos care are suprafata mica, micsoreaza debitul de fum si reduce tirajul, blocand arderea si eliminand noxele. Un cos mult prea mare se va comporta ciudat si va determina un consum mare de combustibil, o mare parte din caldura fiind pierduta prin cos. Diametrul si caracteristicile pe care cosul de fum le are trebuie sa se incadreze in parametri pe care proiectantul centralei sau al sobei i-a specificat deja.

In functie de tipul de centrala, soba sau semineu pe care il ai, alegerea cosului de fum se va face tinand cont de toate caracteristicile tehnice importante. Daca nu aveti indicatii clare de la instalatorul centralei sau de la constructorul sobei sau pur si simplu nu mai gasiti documentatia pe care ati primit-o, tot ce trebuie sa faceti este sa ne contactati si vom gasi impreuna cea mai buna solutie. Echipa noastra are o vasta experienta in acest domeniu si stie exact cum ar trebui sa fie alese in mod corect cosurile de fum pentru o functionare sigura si durabila.

Un cos de fum bine construit are un tiraj mai mare facilitand functionarea corecta a sursei de caldura si asigurand confortul termic mult mai bine, dar si evacuarea corespunzatoare a gazelor, astfel incat sa nu existe niciun risc in acest sens.