Cum influenteaza presiunea modul in care cosurile de fum functioneaza?

Presiunea ajuta mult modul de functionare al multor cosuri de fumAcestea sunt insa influentate si de modul in care bate vantul. Incarcarea dinamica a fumului este similara ca efect cu fumul descendent indus de vant, dar este creata de diferentele de presiune care actioneaza pe diferite laturi ale unui acoperis sau ale unei case datorita fluxului de vant.

Acest lucru determina o presiune ridicata a aerului si o presiune scazuta a fumului. Presiunea scazuta are ca rezultat un vid care actioneaza asupra oricaror deschideri din casa, cum ar fi o fereastra sau o usa deschise. Se creeaza un vid care trage aer din casa, provocand un flux descendent prin cos, in timp ce casa incearca sa inlocuiasca aerul aspirat.

Gazele din interiorul cosului de fum trebuie sa ramana foarte fierbinti, altfel nu se vor misca. Desi o lungime mica, de pana la aproximativ 1m de teava de izolare neizolata poate fi acceptabila direct de la o soba, intreaga lungime a cosului de fum de deasupra trebuie izolata, de obicei prin zidarie groasa in jurul unei captuseli ceramice izolate sau folosind componente izolate prefabricate.

Cu cat peretele cosului de fum este mai mare, cu atat va fi generat un tiraj mai bun. Pentru cosurile si aparatele de uz casnic tipice se sugereaza o inaltime de aproximativ 4,7 metri a unui cos de fum drept, neted, izolat deasupra. Pentru a compensa, cosurile de fum mai putin  sanatoase vor trebui sa fie mai inalte. Pentru focurile deschise se aplica reguli speciale.

Cosurile expuse construite pe exteriorul unei case vor intampina dificultati in retinerea caldurii in interiorul canalului de evacuare, spre deosebire de un cos construit pe un perete interior.

Toate aceste detalii sunt foarte importante si influenteaza modul in care cosurile de fum sunt utilizate si instalate. Specialistii stiu cu siguranta cum ar trebui sa fie un cos de fum corect realizat si de aceea recomandarea este sa apelezi de fiecare datala serviciile lor.